Fundacja Lakmé-Art oraz Muzeum Narodowe w Warszawie zapraszają na ostatni koncert w tym sezonie z cyklu „Sounds of Art” – „Erbarme dich – Jan Sebastian Bach”. Przed koncertem warto odwiedzić Galerię Sztuki Dawnej i rozkoszować się pięknem dzieł Lucasa Cranacha Starszego, Gentile Belliniego czy Sandra Botticellego, a następnie brzmieniem muzyki Bacha.

Tym razem bohaterem koncertu będzie barokowy geniusz Jan Sebastian Bach. Jego utwory wykonają soliści Sylwia Krzysiek (sopran) oraz Jan Jakub Monowid (alt), którym towarzyszyć będzie kameralny zespół instrumentów dawnych Lakme Art Ensemble pod kierownictwem muzycznym Tomasza Frycza. Koncert poprowadzi dyrektor artystyczny Fundacji Grzegorz Bayer.
W repertuarze: kantata nr 82 Ich Habe Genug, aria ze suity orkiestrowej nr 3, arie: Aus Liebe Will Mein Heiland Sterben i Erbarme Dich z Pasji wg św. Mateusza oraz kantata nr 51 Jauchzet Gott In Allen Landen.

Hol Główny MNW / wstęp wolny / liczba miejsc ograniczona
28 maja godz. 18.30

Wystąpią:

Sylwia Krzysiek – sopran
Jan Jakub Monowid – alt

oraz Lakme Art Ensemble w składzie:

Juliusz Żurawski – I skrzypce
Kamila Guz -II skrzypce
Natalia Reichert – altówka
Grzegorz Zimak – kontrabas
Magdalena Kuźmińska – skrzypce / aria „Erbarme dich”
Paweł Książkiewicz – flet / aria „Aus Liebe”
Patrycja Leśnik – obój
Paweł Hulisz – trąbka
Krzysztof Garstka – klawesyn
Tomasz Frycz – wiolonczela i kierownictwo muzyczne

Zapraszamy serdecznie wszystkich miłośników sztuki.