Fundacja

Celami statutowymi Fundacji Lakme-Art, powołanej w 2012 r., są m. in.: promocja wartościowych zjawisk z dziedziny kultury, nauki i sztuki, wspieranie młodych talentów oraz pomoc skierowana do dzieci i młodzieży w realizacji ich ambicji artystycznych.

Jednym z przejawów pierwszej działalności Fundacji była promocja „Grupy Operowej Lakme”. W jej skład wchodzą młodzi, niezwykle utalentowani i wielokrotnie nagradzani na europejskich konkursach śpiewaczych, doskonale wykształceni w sztuce wokalnej, artyści.

Wykorzystując talent i zapał młodych śpiewaczek i śpiewaków mamy ambicję przywrócić wspaniałe tradycje warszawskiej operetki, która na naszych oczach zanika. Chcemy, aby dziedzictwo sztuki operowej i operetkowej – które jest ważną częścią wizerunku europejskich stolic, takich jak Wiedeń czy Paryż – było także wizytówką kulturalną Warszawy.

Wielbicielom sztuki operetkowej pragniemy dostarczyć oczekiwanych wzruszeń, ale i rozrywki na wysokim poziomie. Młodsze pokolenie, które nie miało okazji zetknąć się z tą niezwykłą muzyką, chcemy poruszyć jej pięknem, wdziękiem i oprawą, na jaka zasługuje.

Wykorzystując nasze, doceniane już w Polsce i zagranicą umiejętności, pragniemy edukować Polaków, a szczególnie warszawiaków muzycznie, pokazując jak bogata, pełna emocji i …humoru może być muzyka operowa i operetkowa kompozytorów austriackich, węgierskich, włoskich, niemieckich, francuskich, ale także polskich.

Zgodnie z zasadą: „Myśl globalnie, działaj lokalnie” chcemy działać otwarcie, wyjść z muzyką bezpośrednio do ludzi, przełamywać stereotyp elitarności i niedostępności, wracając do korzeni tej muzyki, która w swej istocie ma być elegancką rozrywką, wzruszeniem, pięknym przeżyciem dla wszystkich.

Fundację Lakme-Art w jej zamierzeniach wspiera Rada Honorowa, w której skład wchodzą znamienici ludzie sztuki i biznesu. Swoim autorytetem i radą zgodzili się nam pomóc w realizacji edukacyjnych i artystycznych zadań statutowych.

Radę Honorową naszej Fundacji tworzą m.in.:

Pani Grażyna Brodzińska, królowa polskiej sceny operetkowej

Pani Barbara Zagórzanka, primadonna Teatru Wielkiego Opery Narodowej

Pani Hanna Lisowska, śpiewaczka wagnerowska, solistka MET w Nowym Jorku

Pani Sławomira Łozińska, aktorka – dyrektor teatru Ateneum, menedżer sztuki

Pani Ilona Łepkowska, scenarzystka, autorka i producentka

Pani Teresa Lipowska, aktorka teatralna i filmowa

Pani Violetta Suska, tancerka, choreograf i reżyser

Pan Ruben Silva, dyrygent, dyrektor artystyczny Warszawskiej Opery Kameralnej

Pan Mieczysław Pożarski, dziennikarz, wieloletni rzecznik prasowy Teatru Wielkiego Opery Narodowej.

Założycielem i prezesem Fundacji jest Grzegorz Bayer – solista Teatru Wielkiego Opery Narodowej oraz Teatru Muzycznego Roma w Warszawie, pedagog wokalny. Sprawuje również funkcję dyrektora artystycznego Fundacji.

Managerem Fundacji jest Natalia Lipińska, absolwentka ekonometrii w Szkole Głównej Handlowej oraz psychologii na Uniwersytecie Warszawskim.

Ministrem właściwym ze względu na cele Fundacji jest Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.