Sounds of Art

Sounds of Art to harmonia sztuk. Cykl koncertów jest projektem zrodzonych na granicy dwóch sztuk – muzyki i malarstwa. On granicę tę zaciera, podkreśla jak wiele łączy dziedziny rónych sztuk i pokazuje, w jaki sposób mogą one ze sobą – w harmonii- współpracować. To nie przypadek, że inauguracja Sounds of Art zaplanowana została wraz z otwarciem nowej galerii sztuki dawnej w Muzeum Narodowym. Publiczność gorąco zachęca się aby udział w koncercie połączyć z wizytą w nowo otwartej galerii. Jest to wyjątkowa okazja do rozkoszowania się pięknej dzieł Lucasa Cranacha Starszego, Gentile Belliniego czy Sandro Botticelliego, a później brzmieniami muzyki dawnej dzieł Vivaldiego, Monteverdiego, Bacha i Pergolesiego.

Projekt ma również wymiar edukacyjny. Fundacja Lakme-Art zaprosiła do projektu zarówno najlepszych muzyków z kraju i zagranicy, jak i młodych profesjonalistów. Stojąc na początku swojej kariery, będą oni mieli szansę rozwinąć się scenicznie i artystycznie poprzez pracę z wybitnymi muzykami ze swoich dziedzin.

Projekt organizowany jest we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie.

Pierwsza edycja projektu trwała od stycznia do maja 2017 roku.
Obecnie, wraz z początkiem września, ruszyła druga edycja projektu.